Skip to main content

AD, 13 maart 2021

Apeldoorn viert de kracht van theater een jaar na coronasluiting
Dinsdag 9 maart 2021
Bron: Apeldoorndirect

Door Redactie

Archief | VAN-GANphotography
Foto Archief | VAN-GANphotography
Het is bijna een jaar geleden dat bijna alle theaters ter wereld de deuren moesten sluiten vanwege corona. Om daarbij stil te staan wordt er op 13 maart in meer dan 30 landen de voorstelling ‘Wit Konijn Rood Konijn’ gespeeld. In theaters over de hele wereld, van Argentinië tot Australië en van India tot Nederland, gaan acteurs het toneel op om de kracht van theater te tonen. Een internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan. Ook theater Orpheus doet mee aan dit initiatief.

Envelop
In Nederland stappen acteurs als Pierre Bokma, Huub van der Lubbe, Nhung Dam en Theo Maassen het toneel op om het stuk ‘Wit Konijn Rood Konijn’ te spelen. De Apeldoornse acteur Emile Jansen zal het podium van Orpheus betreden. De tekst van het stuk zit in een verzegelde envelop. Jansen opent ter plekke, op het podium, deze envelop. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is.

Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Samen met het publiek ontdekken ze tijdens het lezen en spelen de inhoud van de internationale theaterhit ‘Wit Konijn Rood Konijn’ van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. Dit stuk is sinds de première 10 jaar geleden in meer dan 25 talen vertaald en is al duizenden keren opgevoerd. Steeds door andere acteurs, want wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk en mag het niet nog een keer spelen.

“Zoals een vakgenoot laatst opmerkte: in de laatste 5 persconferenties van ons kabinet is het woord cultuur niet 1 keer gevallen”, meldt Emile. “Dat doet vreselijk pijn. Dus toen Orpheus mij vroeg of ik dit wilde doen aarzelde ik geen moment. Op 13 maart aanstaande zijn de theaters namelijk precies 1 jaar dicht; dat kan je toch redelijk bizar noemen lijkt mij. Daarom wil ik aandacht vragen voor de erbarmelijke situatie waarin onze cultuur zich op dit moment bevindt. Onze theaters, de musea; onze cultuur in de breedste zin van het woord.”

Livestreams
Vanwege de coronamaatregelen is het in de Nederlandse theaters niet toegestaan om publiek te ontvangen, maar via livestreams zetten de theaters hun deuren open. Ruim 40 Nederlandse schouwburgen nodigen hun bezoekers uit om op zaterdag 13 maart vanuit hun huiskamer deel uit te maken van een grootse, internationale theaterbeleving.

Het Aurora Nova Theater in Berlijn heeft het initiatief genomen om met de internationale theatergemeenschap op 13 maart stil te staan bij het feit dat de meeste theaters over de hele wereld al een jaar vrijwel stil staan. Elk theater zal in zijn eigen tijdzone om 20.00 uur aanvang geven voor ‘Wit Konijn Rood Konijn’ in hun eigen taal. De kracht van theater zal 24 uur lang over de aardbol zinderen, van New York tot Panama City, van Minsk tot Medellin, van Uppsala tot Apeldoorn.

Meer informatie over de uitvoering van Wit Konijn Rood Konijn door Emile Jansen bij Orpheus is te vinden op www.orpheus.nl/konijn

De Apeldoornse acteur Emile Jansen kan niet wachten tot de Gelderse musea weer open mogen.

Apeldoorn Nieuw.nl, 15 februari 2021

De Apeldoornse acteur Emile Jansen kan niet wachten tot de Gelderse musea weer open mogen.

Dubbelrol

Hij heeft daarvoor een andere reden dan de gemiddelde bezoeker. Op dat moment zal namelijk tevens de multiplayer Virtual Reality game “Schatkamers van Gelderland” zijn premiere beleven. Een game met 3D ingescande archeologische objecten uit musea van de hele provincie waarin Jansen de hoofdrol van de tweelingbroers Goede Professor en Slechte Professor vertolkt.

Verhaal

De twee bouwden samen een tijdsmachine maar op het moment dat de Goede Professor zijn tweelingbroer kennis liet maken met het daadwerkelijk reizen in de tijd begon een apart avontuur. De game, geproduceerd door Het Nieuwe Kader in opdracht van Erfgoed Gelderland is bedoeld om jongeren meer te interesseren voor musea en zal om beurten te zien en te beleven zijn in de Gelderse Musea zodra die weer open mogen. https://erfgoedgelderland.nl/schatkamers-van-gelderland/


 schatkamers

Emile Jansen maakt zijn droom waar

In de Buurt, Apeldoorn, 22 december 2020

Emile Jansen maakt al jaren zijn droom waar als acteur:
‘Het is elke keer weer een beproeving’

Hij is momenteel te zien in Netflix-serie Keizersvrouwen – en heeft al een cv waar je u tegen zegt. Zo heeft Emile Jansen (61) in Goede Tijden, Slechte Tijden gespeeld en in de film Oorlogswinter. De geboren en getogen Apeldoorner acteert al tientallen jaren.

Netflix

Sinds kort is Emile Jansen te zien op Netflix. In de misdaadserie Keizersvrouwen speelt hij de rol Jacob, één van de bad guys. Het is niet de eerste keer dat Emile een slechterik speelt, maar daar krijgt hij het niet warm of koud van. ”Ik speel met even veel liefde een good guy”, vertelt de acteur.

Kick

Op de vraag wat nou het leukste is aan het acteren geeft Emile een interessant antwoord: ”Het is elke keer weer een beproeving waarin je jezelf moet bewijzen en dat geeft een kick, een bepaalde drive. Inmiddels heb ik me al veertig jaar bewezen en weet ik dat ik het kan. Ook wordt lang niet iedereen toegelaten op de toneelschool.”

Meer van Emile Jansen

‘Inmiddels heb ik me al veertig jaar bewezen’

Eén uitspraak van zijn docent op de toneelschool blijft Emile altijd bij. ‘Er zijn maar drie dingen: Ken je tekst, wees op tijd en zorg dat je betaalt krijgt.’ Volgens Emile zijn dit de drie kernpunten binnen het vak.


Geloof in jezelf en doe het niet voor het geld

Voor de mensen die dezelfde ambitie hebben als Emile heeft hij een belangrijke tip: ”Geloof in jezelf! Als jij denkt dat jij het kan, geloof daar dan in en ga ervoor. En dan heb ik het niet over geld verdienen. Ik heb het ook nooit voor het geld gedaan. Dat je in Nederland veel geld verdient door te acteren is eigenlijk een soort fuik. Je wordt er niet heel rijk van. Als je het daar voor doet kan je beter wat anders doen.”


‘Afwassen of wandelen; zolang je maar in beweging bent’

Ook heeft hij een goede manier gevonden om zijn teksten te onthouden. Emile noemt zijn teksten namelijk op terwijl hij in beweging is. ”Soms speel ik piano en zing ik ondertussen de tekst. Een andere keer ben ik weer bezig met m’n camper terwijl ik de tekst spreek. Behalve piano spelen en wandelen heeft Emile ook een passie voor oldtimers. Hij vertelt: ”Geregeld knutsel ik aan mijn Volvo uit 1979 en m’n camper uit 1978. Dit vind ik al een jaar of twintig leuk! Zolang je maar in beweging bent is het goed”, zegt Emile.

Ga dus niet in je stoel zitten en de tekst voorlezen, aldus Emile. ”Je stem komt via je adem er uit. Als je aan het zitten bent zit je adem vast en als je in beweging bent verandert de melodie van je stem.”

Maar hoe herken je nou een goede acteur of actrice? ”Een criterium voor mij is dat het me moet raken. Het is belangrijk dat het me iets doet. Als dat lukt, doe je het goed”, vertelt Emile.


Huidige stand van zaken

Op dit moment is de ervaren acteur druk bezig met een rol in een game waarin Emile een wetenschapper en zijn tweelingbroer speelt. Over de game kan Emile nog weinig informatie geven. ”De game is in samenwerking met de Gelderse Musea om de aandacht van jongeren te trekken. Deze komt ergens volgend jaar uit”, zegt hij.


Waarom Apeldoorn?

De succesvolle acteur is geboren in Apeldoorn, maar heeft ook in Arnhem, Amersfoort, Amsterdam en Den Haag gewoond. Toch woont hij nu weer op zijn oude nest. ”Ik heb niet een bepaalde keuze gemaakt om in Apeldoorn te wonen, maar op een gegeven moment kon ik een leuk huisje krijgen in Apeldoorn-Noord dus ik heb het hier erg naar m’n zin”, legt Emile uit.


Bossen en het Oranjepark

Eén van de dingen van zijn stad waar Emile het meest trots op is zijn de bossen. ”Niet dat ik er altijd te vinden ben, maar als ik doorheen rijdt voelt het toch een beetje als thuiskomen. Het is erg rustgevend.”

Behalve het bos is ook het Oranjepark één van de favoriete plekken van Emile. Zo vertelt hij: ”Ik ben daar in de buurt geboren en ik heb er veel tijd doorgebracht. Zo ging ik er vroeger altijd sporten met mijn broertje. Mijn moeder woonde dan weer voor de oorlog bij het Verzetstrijderspark. Eigenlijk is die hele buurt dus mijn favoriet.”


Tip voor de gemeente

Ondanks alle Apeldoornse nostalgie heeft Emile een tip voor de gemeente. ”Ik vind dat Apeldoorn meer aandacht mag besteden aan Orpheus en Gigant, omdat theater op dit moment in het verdomhoekje zit. Elke branche heeft wel wat te klagen, maar het theater heeft het al jaren moeilijk.”

”Sinds minister Zijlstra zijn bezuinigingen losliet op de subsidies, heeft het theater het zwaar”, vult Emile aan. ”Het vlakkevloertoneel is bijvoorbeeld gewoon verdwenen. Het zou fantastisch zijn als Apeldoorn het voortouw zou nemen door theater meer aandacht te geven en zo het land het goede voorbeeld te laten zien”, vindt Emile.

Emile Jansen als het beest van Harkstede

21-12-2019

Apeldoorner Emile Jansen als Het Beest van Harkstede op Videoland
za 21 dec 2019, 9:49

Apeldoorn - Een bizar verhaal. Verteld in een driedelige true crime documentaire serie over de Nederlander Willem van Eijk. Eén van de grootste serie moordenaars die ons land gekend heeft, berucht als Het Beest van Harkstede.

Ook wel bijgenaamd "de Nederlandse Jack the Ripper" bracht in de jaren '70 en '90 vijf jonge vrouwen om het leven. Naast interviews met mensen uit zijn directe omgeving toont de documentaire fictieve scènes waarin het karakter van Eijk gespeeld wordt door de Apeldoornse acteur Emile Jansen (GTST, Oorlogswinter, Keizersvrouwen), die hiermee meteen de hoofdrol te pakken heeft.

Jansen: "Een hele uitdaging om in de huid te kruipen van deze seriemoordenaar."

Van Eijk overleed op 19 juni 2019 in de gevangenis van Vught.

Vanaf 18 december te zien op Videoland.

Hoofdrol van Apeldoornse acteur

Apeldoornse Krant, 17-12-2019

Emile Jansen speelt seriemoordenaar Willem van Eijk

Emile Jansen speelt seriemoordenaar Willem van Eijk
Maandag 16 december 2019

VAN-GANphotography
Foto VAN-GANphotography
Het blijft lekker gaan voor de Apeldoornse acteur Emile Jansen. Onlangs konden we al melden dat hij speelt in de wekelijkse serie Keizersvrouwen, vanaf komende woensdag (18 december) is hij te zien als seriemoordenaar Willem van Eijk in de serie ‘Het beest van Harkstede’.

Deze true-crime serie gaat over het leven van de seriemoordenaar uit het Groningse dorpje Harkstede. Van Eijk werd in totaal 2 keer veroordeeld voor 5 moorden. Toen hij vrij kwam en weer de samenleving in mocht, ging het weer mis: hij vermoordde nog eens 3 vrouwen. ,,Vaak hebben Nederlanders het idee dat het verhaal van een seriemoordenaar in hun eigen omgeving een ‘ver van hun bed show’ is”, zegt Emile. ,,Met de vertolking van deze rol wil ik laten zien dat Nederland ook een seriemoordenaar had. En er wellicht nog wel 1 rondloopt.”

Emile heeft zich naar eigen zeggen niet voorbereid op de rol. ,,Ik kom er meer en meer achter dat je louter de emotie dient te spelen. Zodra je die dan doormaakt kom je vanzelf op de volgende stap.” Hij zegt geen problemen te hebben met ‘bad guy’-rollen. ,,Ik heb natuurlijk in de serie Keizersvrouwen een soortgelijke personage gespeeld. Het personage Jacob staat niet bepaald bekend als ‘gezellige good guy’. Ik speel verschillende rollen. Mij maakt het niet uit of ik nou een ‘bad guy’ of ‘good guy’ speel. Ik vind acteren gewoon leuk en ik ben content met verschillende soorten rollen.”

Seriemoordenaar Van Eijk stierf uiteindelijk in juni van dit jaar in de gevangenis van Vught. De doodsoorzaak werd niet bekendgemaakt.

De serie is gemaakt door producent VICE Studios en is te zien op Videoland.

Lees binnenkort meer over Emile Jansen en de serie in onze serie In Beeld.

Door Redactie, Apeldoorn Direct,  

Emile Jansen te zien in uitzonderlijke film over jongensprostitutie

22-11-2019

De Apeldoornse acteur Emile Jansen is aanstaande vrijdag 22 november te zien in een uitzonderlijke film over jongensprostitutie.
Een onderwerp waar een groot taboe op rust en waar erg weinig over bekend is.

Persoonlijk vindt Jansen het van groot belang dat hier meer aandacht voor komt. Als acteur kan hij op deze mooie manier zijn steentje daartoe bijdragen.“Het is van belang dat dit onderwerp bij het grote publiek bekend wordt. Omdat dit onderwerp vaak niet bespreekbaar is en er in het algemeenmeer bekend is over meisjesprostitutie (denk aan Free a Girl) , is het tijddat jongensprostitutie veel meer aandacht krijgt dan nu het geval is”.

Het siert regisseur Aiman Hassani dan ook dit onderwerp voor het voetlicht te brengen in de korte film Khata geproduceerd door Interakt Productions en te zien op NPO3 om 21.30 uur als deel 4 van de NTR serie Centraal.

(Bovenstaand een still uit de film Khata met  daarop Emile Jansen en Akram Tanna)

Emile Jansen als katmens

APELDOORN - Wel eens van Dennis Avner gehoord? Deze Amerikaan gaf zijn bestaan als mens op en liet zich tot kat transformeren. Sindsdien eet hij naar verluidt rauw vlees en klimt hij graag in bomen.

j.vermanen Jerry Vermanen 09-12-10, 07:00 Laatste update: 11:47 Bron: destentor
De absurdistische film Annabelle`s Tea Party is gebaseerd op het verhjaal van de Amerikaan. De Apeldoornse acteur Emile Jansen is in de film te zien als Dr.Magizmo. De première voor Annabelle`s Tea Party staat gepland voor maart 2011 in Londen.

Voor Jansen betekenden de opnamen in Londen het zoveelste verblijf in de Britse hoofdstad. Hij vliegt daar steeds vaker naartoe voor het vertolken van de meest uitlopende rollen. Jansen mag graag in de huid van types kruipen. Zo vertolkte hij onlangs Hitler in Inglorious Bastards in 60 seconds’, een korte film van Nederlandse makelij. In ons eigen land is Jansen naast tal van gastrollen vooral bekend als rechercheur Rem in GTST. Dankzij deze rol werd hem onlangs de rol van rechercheur Noord aangeboden in de nieuwe Nederlandse speelfilm Levenslang.

AD, j.vermanen Jerry Vermanen
 
 Laatste update: 11:47 Bron: destentor