Apeldoorn Nieuw.nl, 15 februari 2021

De Apeldoornse acteur Emile Jansen kan niet wachten tot de Gelderse musea weer open mogen.

Dubbelrol

Hij heeft daarvoor een andere reden dan de gemiddelde bezoeker. Op dat moment zal namelijk tevens de multiplayer Virtual Reality game “Schatkamers van Gelderland” zijn premiere beleven. Een game met 3D ingescande archeologische objecten uit musea van de hele provincie waarin Jansen de hoofdrol van de tweelingbroers Goede Professor en Slechte Professor vertolkt.


Verhaal

De twee bouwden samen een tijdsmachine maar op het moment dat de Goede Professor zijn tweelingbroer kennis liet maken met het daadwerkelijk reizen in de tijd begon een apart avontuur. De game, geproduceerd door Het Nieuwe Kader in opdracht van Erfgoed Gelderland is bedoeld om jongeren meer te interesseren voor musea en zal om beurten te zien en te beleven zijn in de Gelderse Musea zodra die weer open mogen. https://erfgoedgelderland.nl/schatkamers-van-gelderland/


In de Buurt, Apeldoorn, 22 december 2020

Emile Jansen maakt al jaren zijn droom waar als acteur: ‘Het is elke keer weer een beproeving’

Hij is momenteel te zien in Netflix-serie Keizersvrouwen – en heeft al een cv waar je u tegen zegt. Zo heeft Emile Jansen (61) in Goede Tijden, Slechte Tijden gespeeld en in de film Oorlogswinter. De geboren en getogen Apeldoorner acteert al tientallen jaren.


“Eigenlijk wist ik op m’n tiende al dat ik acteur wilde worden. Een inspiratiebron voor mij was het moment dat ik voor het eerst de LP Carré 1 van Herman van Veen hoorde. Toen dacht ik dat als je op die manier mensen kunt beroeren ik dat zou willen doen. Heel toevallig werkte ik tien jaar later onder dezelfde regisseur als van die show van Herman van Veen, namelijk Nico Knapper”, vertelt Emile.

Op zijn negentiende maakte de Apeldoornse acteur zijn debuut met een gastrol in de Nederlandse sitcom Zeg ‘ns Aaa. Vervolgens ging Emile naar de toneelschool in Arnhem, waarna hij direct weer aan het werk ging.

Netflix

Sinds kort is Emile Jansen te zien op Netflix. In de misdaadserie Keizersvrouwen speelt hij de rol Jacob, één van de bad guys. Het is niet de eerste keer dat Emile een slechterik speelt, maar daar krijgt hij het niet warm of koud van. ”Ik speel met even veel liefde een good guy”, vertelt de acteur.

Kick

Op de vraag wat nou het leukste is aan het acteren geeft Emile een interessant antwoord: ”Het is elke keer weer een beproeving waarin je jezelf moet bewijzen en dat geeft een kick, een bepaalde drive. Inmiddels heb ik me al veertig jaar bewezen en weet ik dat ik het kan. Ook wordt lang niet iedereen toegelaten op de toneelschool.”


‘Inmiddels heb ik me al veertig jaar bewezen’

Eén uitspraak van zijn docent op de toneelschool blijft Emile altijd bij. ‘Er zijn maar drie dingen: Ken je tekst, wees op tijd en zorg dat je betaalt krijgt.’ Volgens Emile zijn dit de drie kernpunten binnen het vak.

Geloof in jezelf en doe het niet voor het geld

Voor de mensen die dezelfde ambitie hebben als Emile heeft hij een belangrijke tip: ”Geloof in jezelf! Als jij denkt dat jij het kan, geloof daar dan in en ga ervoor. En dan heb ik het niet over geld verdienen. Ik heb het ook nooit voor het geld gedaan. Dat je in Nederland veel geld verdient door te acteren is eigenlijk een soort fuik. Je wordt er niet heel rijk van. Als je het daar voor doet kan je beter wat anders doen.”

‘Afwassen of wandelen; zolang je maar in beweging bent’

Ook heeft hij een goede manier gevonden om zijn teksten te onthouden. Emile noemt zijn teksten namelijk op terwijl hij in beweging is. ”Soms speel ik piano en zing ik ondertussen de tekst. Een andere keer ben ik weer bezig met m’n camper terwijl ik de tekst spreek. Behalve piano spelen en wandelen heeft Emile ook een passie voor oldtimers. Hij vertelt: ”Geregeld knutsel ik aan mijn Volvo uit 1979 en m’n camper uit 1978. Dit vind ik al een jaar of twintig leuk! Zolang je maar in beweging bent is het goed”, zegt Emile.

Ga dus niet in je stoel zitten en de tekst voorlezen, aldus Emile. ”Je stem komt via je adem er uit. Als je aan het zitten bent zit je adem vast en als je in beweging bent verandert de melodie van je stem.”

Maar hoe herken je nou een goede acteur of actrice? ”Een criterium voor mij is dat het me moet raken. Het is belangrijk dat het me iets doet. Als dat lukt, doe je het goed”, vertelt Emile.

Huidige stand van zaken

Op dit moment is de ervaren acteur druk bezig met een rol in een game waarin Emile een wetenschapper en zijn tweelingbroer speelt. Over de game kan Emile nog weinig informatie geven. ”De game is in samenwerking met de Gelderse Musea om de aandacht van jongeren te trekken. Deze komt ergens volgend jaar uit”, zegt hij.

Waarom Apeldoorn?

De succesvolle acteur is geboren in Apeldoorn, maar heeft ook in Arnhem, Amersfoort, Amsterdam en Den Haag gewoond. Toch woont hij nu weer op zijn oude nest. ”Ik heb niet een bepaalde keuze gemaakt om in Apeldoorn te wonen, maar op een gegeven moment kon ik een leuk huisje krijgen in Apeldoorn-Noord dus ik heb het hier erg naar m’n zin”, legt Emile uit.

Bossen en het Oranjepark

Eén van de dingen van zijn stad waar Emile het meest trots op is zijn de bossen. ”Niet dat ik er altijd te vinden ben, maar als ik doorheen rijdt voelt het toch een beetje als thuiskomen. Het is erg rustgevend.”

Behalve het bos is ook het Oranjepark één van de favoriete plekken van Emile. Zo vertelt hij: ”Ik ben daar in de buurt geboren en ik heb er veel tijd doorgebracht. Zo ging ik er vroeger altijd sporten met mijn broertje. Mijn moeder woonde dan weer voor de oorlog bij het Verzetstrijderspark. Eigenlijk is die hele buurt dus mijn favoriet.”

Tip voor de gemeente

Ondanks alle Apeldoornse nostalgie heeft Emile een tip voor de gemeente. ”Ik vind dat Apeldoorn meer aandacht mag besteden aan Orpheus en Gigant, omdat theater op dit moment in het verdomhoekje zit. Elke branche heeft wel wat te klagen, maar het theater heeft het al jaren moeilijk.”

”Sinds minister Zijlstra zijn bezuinigingen losliet op de subsidies, heeft het theater het zwaar”, vult Emile aan. ”Het vlakkevloertoneel is bijvoorbeeld gewoon verdwenen. Het zou fantastisch zijn als Apeldoorn het voortouw zou nemen door theater meer aandacht te geven en zo het land het goede voorbeeld te laten zien”, vindt Emile.17-12-2019


16-12-2019

 


22-11-2019

De Apeldoornse acteur Emile Jansen is aanstaande vrijdag 22 november te zien in een uitzonderlijke film over jongensprostitutie.
Een onderwerp waar een groot taboe op rust en waar erg weinig over bekend is.

Persoonlijk vindt Jansen het van groot belang dat hier meer aandacht voor komt. Als acteur kan hij op deze mooie manier zijn steentje daartoe bijdragen.“Het is van belang dat dit onderwerp bij het grote publiek bekend wordt. Omdat dit onderwerp vaak niet bespreekbaar is en er in het algemeenmeer bekend is over meisjesprostitutie (denk aan Free a Girl) , is het tijddat jongensprostitutie veel meer aandacht krijgt dan nu het geval is”.

Het siert regisseur Aiman Hassani dan ook dit onderwerp voor het voetlicht te brengen in de korte film Khata geproduceerd door Interakt Productions en te zien op NPO3 om 21.30 uur als deel 4 van de NTR serie Centraal.

(onderstaand een still uit de film Khata met  daarop Emile Jansen en Akram Tanna)©  Emile Jansen /  realisatie Mopslaan.nl 2021